fbpx

Inflace a jak před ní chránit své peníze

Inflace a jak před ní chránit své peníze

Jak se bude vyvíjet vysoká míra inflace a jak chránit své úspory?

Každý den mluví média o vysoké inflaci v Česká republice, která se blíží k hranici 6%. Jak se tento stav bude dále vyvíjet? Dostane se inflace nad 6%? Jak máme chránit peníze před inflací, kde už ani spořící účty nestačí? Pojďme se společně zamyslet, jak daleko může tento stav zajít, a v prvé řadě si řekněme, co vlastně ta inflace znamená? 

Inflace je jednoduše řečeno opakovaný růst cen v ekonomice, týká se to tedy zboží a služeb. Ceny jednotlivých druhů zboží se v čase zvyšují a jejich cenová hladina roste. 

Cenovou hladinu můžeme chápat jako průměrnou cenu zboží. Zdražování, které vidíme aktuálně na ceně benzínu, nemovitostí a energií je tedy změnou cenové hladiny, tedy inflací.

Inflace negativně ovlivňuje mzdy, v příkladu jejich kupní síla klesá tzn. za stejnou mzdu si aktuálně koupíte méně věcí než před rokem. Z toho důvodu tento jev více postihuje sociálně slabší skupiny obyvatel. Pokud inflace poroste, bude situace stále horší. Proto se zásahem státu budou zvedat důchody a od Nového roku poroste i minimální mzda.

Jak inflace vzniká?

Míru inflace způsobuje růst finančních prostředků v oběhu ekonomiky. V našem případě a aktuálním období vysokou míru inflace zapříčinila situace s Covidem 19 a postupně nabírá na síle. Odborníci předpokládají vysokou míru i po Novém roce, a to dokonce až nad 6 %. 

Regulátorem inflace může být i ČNB. V rámci svých prognóz musí počítat s mnoha faktory včetně těch, které nejdou změřit a pomocí nich se aktivně snažit inflaci snížit. Proto v poslední době kupříkladu posunula výši úrokové míry. Není to však snadný úděl a v minulosti stalo i to, že díky špatné prognóze České Národní Banky inflace naopak vzrostla. 

Jak chránit své peníze před inflací?

Pojmy inflace a jak tento jev v ekonomice vzniká jsme si vysvětlili, ale jak své peníze chránit? V této době nám spořící účty nabízí 1,5 % zhodnocení, ale to při aktuální míře inflace naše peníze stále znehodnocuje. Je však dobré peníze někde uložit, protože na bankovním účtu nebo v trezoru jejich hodnota klesá ještě o to rychleji. 

Dalším faktorem je, jak velkou částku peněz máte. Pokud disponujete většími prostředky, můžete zvažovat kupříkladu využití možnosti investovat do vlastní nemovitosti. Pokud máte nižší rozpočet a nechcete se o nic starat, můžete využít nabídky investice do nemovitostního družstva či našich dluhopisů s výnosem 6 % p.a., které mají garantovaný výnos, jsou bez starostí, vaše peníze neztratí hodnotu a vy vidíte výnos každý měsíc připsaný na svém bankovním účtu.

Související články