fbpx

Investiční trojúhelník

Investiční trojúhelník

Než začnete investovat, je dobré se něco o investičním trhu naučit a dozvědět se, jaké možnosti trh nabízí. Rádi bychom vám představili pojem „Investiční trojúhelník“, který je pro investice klíčový.

Investiční trojúhelník je základní pomůcka pro investory. Vrcholy investičního trojúhelníku tvoří výnos, riziko a likvidita. V podstatě se dá říct, že dokonalá investice, která by dosahovala ke všem vrcholům neexistuje.

Výnos

Výnosy jsou příjmy z vašich investic, samotná investice může být do čehokoliv, akcie, obchodování na burze, dluhopisy a další.

Riziko

Riziko je stupeň nebezpečí investice neboli rating, některé investice mohou být zajištěné, některé mohou být rizikové, vždy záleží jaký typ investice si zvolíte. Někdo má rád rizikové investice, někdo se drží těch zajištěných.

Likvidita

Likvidita znamená míra schopnosti přeměnit investici na peníze, a to rychle a s minimálními náklady. Lze tedy tento pojem vymezit jako časové období, za které je možné investici proměnit zpět na peníze.  Například mezi vysoce likvidní aktiva patří akcie obchodované a na druhé straně žebříčku likvidnosti najdeme nemovitosti. 

Základní pravidlo investičního trojúhelníku je, že se současně můžeme přiblížit pouze ke dvěma vrcholům trojúhelníku.

Související články