fbpx

Jak zjistit exekuci na osobu

Jak zjistit exekuci na osobu

Mít kontrolu a zároveň přehled o dluzích je základním stavebním kamenem pro jejich případné řešení. Čím dál tím více přibývá případů, kdy lidé o svých exekucích nemají tušení a o jejich samotné existenci se dozvědí až v okamžiku, kdy jim není schválen nějaký finanční produkt, o který si zažádali nebo v horším případě je jim doručen exekuční příkaz přímo do schránky jejich bydliště.

Leckdy se může jednat o banální částku v řádech sta korun, která se však může vyšplhat až do řádů statisíců. Rádi byste si pro váš klid ověřili, zda na vaši osobu není vedená exekuce? Někdy se nemusí jednat ani přímo o vás konkrétně, ale okolnosti, které se chystáte učinit si tuto ostražitost leckdy vyžadují. Můžete se například chystat uzavřít nějaký důležitý kontrakt nebo pronajmout váš nově zrekonstruovaný byt, a potřebujete mít garanci toho, že druhá strana je finančně „čistá“, což v překladu znamená bez exekucí. Aktuální data ukazují, že se v České republice nachází přes 698 000 tisíc lidí v exekuci a celkový počet exekučních řízení vzrostl něco málo přes 4 miliony. Na jednoho občana tak připadá v průměru 6 exekučních řízení, což rozhodně není v pořádku.

Jak se dá těmto situacím předejít a neocitnout se ve výše zmíněných statistikách?

V České republice slouží k evidenci exekucí Centrální evidence exekucí (CEE), kterou naleznete na webovém portálu www.ceecr.cz. Jedná se o veřejný seznam, který řídí, provozuje a spravuje Exekutorská komora České republiky, a to v souladu s ustanovením § 125 zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád), ve znění pozdějších předpisů.

Do centrální evidence exekucí může nahlížet skutečně kdokoliv a velmi jednoduše si v ní ověřit konkrétní osobu. Potřebujete k tomu znát pouze jméno, příjmení a datum narození vyhledávaného.

Výpis vám poskytne informaci o tom, zda je na vyhledávanou osobu uvalena exekuce, i s konkrétním přehledem všech exekucí, a to i včetně data jejich nařízení. Dále se z výpisu dozvíte výši dlužné částky, kontakt na exekutora, který má exekuci na starosti a kontakt na příslušný exekutorský úřad či soud. Vyhledávání v CEE je zpoplatněno, pro registraci a přidělení přihlašovacích údajů musíte uhradit manipulační poplatek ve výši 120 Kč, kdy každé další vyhledávání vás bude stát 60 Kč. 

Pakliže se nechcete nikde registrovat můžete využít služby České pošty, kde si přes Czech Point můžete nechat zmíněný výpis z evidence exekucí jednoduše vystavit. 

Pokud si přesto všechno nejste jistí nebo jste se už do nějaké exekuce dostali a nevíte, jak si s ní poradit, můžete se obrátit na společnost MMGFG.cz, která vám může jednoduše a transparentně pomoci.

Související články