fbpx

Největší chyby při tvorbě rezervy

Největší chyby při tvorbě rezervy

Největší problém financí v České republice je, že si lidé zapomínají tvořit rezervu na horší časy.  Většina Čechů má rezervu na 1. měsíc a žijí tak od výplaty k výplatě. Je hezké utrácet své vydělané peníze ale občas může přijít situace, kdy potřebujete peníze navíc a domácnosti v České republice je nemají a sahají proto po spotřebitelských úvěrech. Následně když tyto úvěry rostou, dostávají se rodiny do exekucí nebo insolvencí.

Přišla výplata!

Nejen Češi vždy okolo 15. dne v měsíci čekají a třesou se na výplatu. V den, kdy peníze vidí na svých účtech, začnou nezdravě utrácet a  jsou během týdne schopni až 60 % své výplaty utratit. Následně jim nezbývá nic jiného, než čekat na další výplatu a následující dny šetřit a počítat každou korunu. Zkuste si výplatu jeden měsíc rozumně rozdělit, zkuste nějaké peníze ušetřit a neutrácet za zbytečnosti, které nepotřebujete.

Spoléháme jen na výplatu

Tento bod je trošku na tenkém ledě, ale musíme ho zmínit. Možná to bude znít, že si protiřečíme ale má to hlubší význam, samozřejmě je výplata důležitá a je to jediný příjem naší obživy ale je důležité se zamyslet nad nezdravým spoléháním se na výplatu, ve smyslu úvěrů a půjček. Když chybí peníze, hodně domácností to řeší krátkodobými úvěry, s pocitem, že to hned po výplatě vrátí, ale bohužel opak je pravdou.

Nepřemýšlíš, co bude

Na co si mám tvořit rezervu? Nic nepotřebuji. Rezervy jsou opravdu důležité, může se vám stát úraz, nebo se vám v domácnosti pokazí myčka, tyto situace se řeší o dost lépe s finanční rezervou, kterou máte než bez ni. Bez rezervy se zase propadáte do úvahy ve smyslu půjček a to není dobrá volba.

Koloběh od výplaty k výplatě

Musíte si uvědomit, že pokud s tím nezačnete něco dělat, uvíznete v koloběhu jako křeček, který se stále točí v kruhu ale nemá kam utéct. Bez změny myšlení nad financemi se bohužel nic nezmění.

Související články